maandag 17 juni 2024

Hellingen op z'n Doesburgs

Op vrijdag 14 juni konden Arjan en Helma hun nieuwe boot gaan ophalen in Doesburg. Om een uur of tien vertrokken we (mij viel de eer te beurt om hen weg te brengen) van de vereniging en om een uur of half één waren we bij Jachtwerf Doesburg.


Hier stond de Deining al op de hellingwagen op hen te wachten. Nadat de meegebrachte spullen aan boord gebracht waren (handig, zo'n vluchtluik in de spiegel, dan hoef je niet alles eerst naar boven en daarna weer naar beneden te sjouwen!) kon de boot te water gelaten worden. 
Dat gaat daar wel een beetje anders dan bij ons:


Nadat alles even nagelopen was en de motor een tijdje warmgelopen had, konden ze gaan beginnen aan het moeilijkste stuk van hun thuisreis: tegenstroom naar de IJsselkop. 


Dat ging ondanks de forse tegenstroom redelijk vlot. Na het ronden van de IJsselkop ging het allemaal vóór stroom (en een stuk sneller!).

Arnhem 

De stuw bij Driel stond nog open: een unieke ervaring, je vaart dan onder de boogstuw door en hoeft niet te schutten. Normaal gebeurt dit in de zomer nooit!


De stuw bij Amerongen was al weer gesloten, dus hier wachten voor de sluis.

 
Die dag zijn ze gestopt in het haventje bij Wijk bij Duurstede.

Let op de molen van Ruysdael op de achtergrond

De volgende dag door de Irenesluis het Amsterdam-Rijnkanaal op. Wel een hele grote sluis als je er alleen in ligt!


En na de sluis kom je op het ARK. Hier wil wel eens wat golfslag zijn.

Na het Amsterdam-Rijnkanaal zijn ze bij Jutphaas de Hollandse IJssel op gevaren en via Montfoort, Oudewater, Haastrecht en Gouda uiteindelijk bij Capelle a/d IJssel op de Nieuwe Maas terecht gekomen en via de Grote Parksluis en de Schie weer op hun ligplaats bij onze vereniging.



Tijdens deze trip hebben ze hun nieuwe boot al aardig leren kennen en naar ik begrepen heb ook al leren waarderen, de Deining "vaart fantastisch" en ik ben benieuwd of ze nog omgedoopt gaat worden. Maar of het nou Chico wordt of Deining blijft: ik wil Helma en Arjan bij deze nogmaals van harte feliciteren met hun mooie schip!