Vakanties 2023

Dit seizoen zijn er drie vakantieverslagen ingestuurd. Hieronder staan ze in volgorde van binnenkomst.

Eerst het verslag van de Walkabout. Deze keer ging de "reis" naar Noord Limburg.

Maandag 3 juli 2023
Goede les bij het strijken van de mast: controleer eerst of de veiligheidspen wel goed in de mastkoker zit. Zo niet, probeer dan niet de mast met je hoofd op te vangen. Maar goed, het geluk was met de domme.
Om kwart voor vijf zou het hoog water zijn, dus voeren we om drie uur de Parkhaven uit om te beginnen aan onze vakantie van een week of drie. Het was rustig met de vaart en we konden meteen onze goede wal opzoeken. Eerst liep er nog niet veel stroom, maar toen we eenmaal de Koningshaven voorbij waren hadden we toch echt stroom mee. Rustig draaiend met 2200 toeren langs IJsselmonde en vervolgens de Noord op. We werden bij Alblasserdam opgelopen door een foeilelijk varend vakantieparadijs en doken daarna de Rietbaan in.
De havenmeester van WSV Wijnhaven had nog wel een plekje voor ons en na een kleine 10 minuten drijven verleende de brugwachter ons toegang tot de Wijnhaven. Eerst vastgemaakt aan de meldsteiger, maar later verhaald naar box 3 aan de overkant. We liggen naast een Superwaddenkruiser van zo’n 2 miljoen Euro, dus we zijn in goed gezelschap.
Joyce, Peter, Tygo en Melvin kwamen een bakkie doen. Gelukkig was het toen nog droog, maar nu waait het dat het rookt (deed het toch al een beetje) en regent het. We zien wel wat we morgen doen.

Dinsdag 4 juli
Een paar flinke buien gehad tijdens de nacht, maar goed weer bij het opstaan. Eerst hond uitlaten en broodjes halen en na het ontbijt om 10.20 door de Boombrug. De havenmeester meldde zich nog net op tijd.
Via het Wantij gevaren naar de Dode Kikvorskil, waar we ook al eens eerder gelegen hebben. We hadden het hele kantje bij Jongenele Ruigt voor onszelf. Alleen op het uiterste puntje stonden 2 koepeltentjes met wat jonge knullen, die ’s avonds weer vertrokken. Na de lunch kwam er een eindje verderop nog een mooie vlet liggen. Lekker in de zon gekuierd met Saar en geluierd met een boek en een puzzeltje. Zo heel af en toe komt er een boot(je) langs. Het water komt tot aan de bovenkant van de beschoeiing.

Toen ik na het eten met de verrekijker de overkant wat dichterbij haalde, zag ik ineens een bever van ons wegzwemmen. Misschien dezelfde van een paar jaar geleden?
 
Woensdag 5 juli
Vannacht aardig wat regen gehad en ook vanochtend nog de nodige buien en heel veel wind. We hadden daar geen last van, want we werden door de bomen en struiken aardig uit de wind gehouden. Het water, dat gisteravond al aardig hoog kwam, deed er nog een schepje bovenop: de schoeiing verdween helemaal onder water.
Voor de ganzen wel prettig, voor mij een reden om op zoek te gaan naar iets om een fender te verzwaren (afgekeken van de achterbuurman) zodat de anti-fouling niet van de boot schuurt.
Na de middag werd het weer steeds beter en Saar heeft dan ook de hele middag lekker in het gras gelegen terwijl wij zaten te lezen.
De wind ging pas tegen de avond liggen, nu (half 10 ’s avonds) is het windstil.
De hele dag geen boot gezien, alleen de reddingboot van de KNRM ging vanavond even verderop kijken.
 
Donderdag 6 juli 
Mooi weer bij het wakker worden. Eerst maar even de boot ontdaan van alle blaadjes en andere troep en na de koffie om een uur of half elf gaan varen. De Helsluis werd bemand door twee oude bazen die meteen in actie kwamen na mijn telefoontje. Het “schutten” duurde nog geen 5 minuten, we hadden niet eens de tijd om vast te maken. Zodoende voeren we al om kwart voor 11 de Beneden Merwede op. Natuurlijk hadden we tegenstroom, maar gelukkig niet zo veel als de vorige keer. Er was niet veel vaart, alleen een paar duwboten en wat containerschepen, maar verder was het vrij rustig en we liepen toch nog een kilometer of 9 á 10. Ook op de Merwede was er weinig vaart en zo hobbelden we lekker door richting Woudrichem, waar we om 12.45 vast maakten. Het weer werd alleen maar mooier, dus ’s middags lekker in het zonnetje zitten lezen.
 

Vrijdag 7 juli 
Pas om kwart voor acht uit bed met stralend weer en na het douchen een rondje over de wallen van Woudrichem gemaakt met Saar.
Na het ontbijt water getankt en om kwart voor 11 losgemaakt en rustig richting de sluis gaan varen. De Wilhelminasluis ontving ons met open deuren. Fijn voor ons, maar wat minder voor de beroepsschipper die al een tijdje in de sluis lag. We zakten ongeveer 15 cm en daarna konden we weer verder. Behalve het schip in de sluis geen beroepsvaart gezien en de jachten komen zeker morgen pas, het is hier hartstikke stil.
Om een uur of één maakten we vast aan het vernieuwde “boodschappensteiger” in Heusden. Toen we goed en wel vast lagen, kwam de havenmeester en kregen we een ander plekje. Deze keer àchter de lange steiger. Het was ondertussen behoorlijk warm geworden, dus Saar was wel weer aan wat afkoeling toe. Jammer genoeg was het plekje dat ze daarvoor uitkoos een beetje modderig, dus terug bij de boot moest ze nog een keer, maar nu in schoon water.
De middag doorgebracht met krantje lezen, luieren en af en toe wat drinken.
 
Zaterdag 8 jui
Vandaag eens wat vroeger opgestaan en met Saar de wallen van Heusden verkend. Eerst naar Bakkertje Deeg voor brood voor het ontbijt en daarna nog een keer met Rita naar de Groentenjuwelier. Daarna koffie met een heerlijk aardbeiengebakje en zo voeren we pas om half 11 de haven uit. Beroepsvaart was er hoegenaamd niet en ook het aantal jachten viel tegen. De vakantie is hier denk ik nog niet echt losgebroken. Het landschap en de vergezichten vielen weer niet tegen. De Bergse Maas is echt een hele mooie rivier om op te varen. De stroom viel ook wel mee, hooguit een kilometer tegenstroom.
Om 13.15 waren we bij Lith, waar we eerst aan het steiger bij de pont vastgemaakt hebben omdat Saar aan een sanitaire stop toe was. Ze heeft ook meteen maar even gezwommen bij de veerstoep, want het was behoorlijk warm. Hierna kon ze er wel weer even tegen.
Om 14.00 voeren we de oude sluis in en twintig minuten later voeren we er aan de bovenkant weer uit.
Drie kwartier later, om 15.00 zagen we dat er aan het Lange Land nog één plekje over was, maar daar zaten wel twee stellen in het gras. Even gevraagd, maar ze vonden het geen probleem dat wij daar kwamen liggen. Zeker niet, nadat één van de dames van ons toilet gebruik mocht maken. Saar vond ze ook wel aardig, want die heeft de rest van de middag in de schaduw van hun parasol en onder de stoel van een van de mannen gelegen.

Aan het eind van de middag kwam CV de Bommelaars langs, een carnavalsvereniging die kennelijk een tocht aan het lopen was. Ze hadden gelukkig ook emmers, sponzen en waterpistolen bij zich en begonnen een watergevecht. Leutig toch?

Het blijft nog wel even warm, dus ik denk dat ik straks toch maar even te water ga. Morgen krijgen we ander weer: code oranje voor delen van het land. Het zal mij benieuwen!
 
Zondag 9 juli
Ze gaven het al op en het werd ook bewaarheid: een bloedhete dag. De dag goed begonnen met een vroege wandeling, want Saar was om half zeven erg onrustig, dus eerst maar even naar buiten met haar. Dat was voor het grootste deel komedie, ze wilde gewoon lekker naar buiten nu het nog “koel” was. Toen we weer terug waren, waren de buren nog geen van allen wakker, dus voor het eerst sinds lange tijd allebei in onze blote blauwe over boord in plaats van douchen. Heerlijk!
De Walkabout kon wel eens een boenbeurtje gebruiken, dus een spuitflesje gevuld met bootsop en met een borstel rond de boot gelopen. Helemaal tevreden ben ik nog niet, maar ze knapte er toch wel van op. Verder veel in het zonnetje en in de schaduw gelezen.
Om een uur of half 5 kregen we dan eindelijk de aangekondigde buien, maar dat viel hier heel erg mee. Het koelde wel lekker af, maar er na werd het al snel weer warm.
Tegen de avond kregen we gezelschap van een paar boten van Scouting, die een grote tent gingen opzetten. We dachten dat die wel de nodige onrust met zich mee zouden brengen, maar niets was minder waar, om half elf was alles rustig.
 
Maandag 10 juli
Alweer stralend weer bij het ontwaken (deze keer op een normale tijd). Na het ontbijt in de zon de hele dag een beetje gelezen en gelummeld, puzzeltje gedaan, enz. Niet zo warm als gisteren, maar toch warm genoeg om af en toe de schaduw op te zoeken.
Vanmorgen voer de ene na de andere buurman weer weg en al gauw lagen we nog maar met 2 boten aan het Lange Land. Er kwamen ook wel weer wat boten voor terug, maar er is nu nog plaats genoeg. Niet gevaren, alleen even warm water gedraaid. ’s Avonds een hele tijd staan kletsen met een stel dat een hele mooie sleepboot uit 1921 gekocht had die ze nu aan het restaureren waren. Er kwamen ook nog een stuk of 3 heteluchtballonnen over. Morgen gaan we naar de Kraaienbergse Plassen.
 
Dinsdag 11 juli
Schitterend weer en alle buren sliepen nog, dus weer skinnydippend begonnen. Toen we er net uit waren, kwam de plaatselijke groenvoorziener met een strimmer de kantjes maaien, dus iedereen was toen wel wakker. Weer op de wal ontbeten en om kwart voor 11 gaan varen. Rustig met een gangetje van ruim 10 kilometer.

Om 12.45 voeren we sluis Grave in nadat we even aan de remming hadden moeten wachten. Het tempo ligt bij deze sluis zeker niet te hoog, maar dat heeft ook wel iets te maken met het feit dat beroeps en jachten tegelijk geschut worden. Moet ook wel, want er is maar één sluiskolk. Na de sluis vastgemaakt aan het boodschappensteiger om Saar even te laten plassen en zwemmen, want ze had het wel weer een beetje warm. Daarna verder over een heel rustige Maas tot aan de haven van Cuijk. Om een uur of half drie vonden we een mooi plekje aan P3 op de Kraaienbergse Plassen.

Hier staat een bord met een verhaal over een overnachtingsvergunning, maar ook een bord van de Blue Water app. De voorbuurman wist te vertellen dat men ’s avonds kwam controleren, dus ik heb me maar aangemeld in de app. Een tijdje later wist een andere buurman te vertellen dat er helemaal geen controle was, dus dat je ook niet hoeft te betalen. We zullen zien. Lekker gezwommen en Saar weer helemaal gelukkig op de wal onder een parasolletje.
Om een uur of zes kwam er op een meter of twintig afstand een bever langs zwemmen. Hij wilde niet op de foto, want hij dook onder. Later op de avond zag ik hem (of een andere) nog een keer zwemmen.
 
Woensdag 12 juli
Vannacht stevige buien gehad met veel regen, maar weinig onweer. Verder goed geslapen (tot half acht). Vanmorgen was het een stuk opgefrist, dus maar weer eens gewoon gedoucht. Tijdens de ochtendwandeling een praatje gemaakt met de schipper van een hele mooie Gillissenkotter die op P2 lag. Hij bleek een van de oud-bestuursleden van de Gillissenvaarders te zijn.
In de ochtend de boot weer een beetje toonbaar gemaakt en verder niet veel gedaan. De motor even laten lopen ivm de boiler. Aan het eind van de middag af en toe wat spetters regen. Om een uur of 7 kwam de bever weer langs, maar ook deze keer wilde hij niet op de foto: hij dook onder zodra hij door had dat wij hem gezien hadden.
 
Donderdag 13 juli
Winderig, bewolkt en een beetje fris vanmorgen. Om half 11 gaan varen over een heel stille Maas naar Grave, waar we ons om twaalf uur bij de havenmeester meldden. Eerst moesten we in een box, maar toen we daar waren, bedacht hij zich en moesten we toch een steiger verder zijn. Hier moesten we achteruit tussen een woonschip en een aan de steiger liggende boot door. De eigenaar van deze boot hield ons met argusogen in de gaten, maar alles ging goed en we kwamen keurig langs de steiger te liggen. De dreigende lucht maakte zijn belofte waar toen ik met Saar op het terrein van het vroegere klooster liep. Gelukkig konden we schuilen onder de beuken die op het oude kerkhof van het klooster staan. Die hielden ons aardig droog. Hier vonden we ook een Corona-herdenkingsmonumentje. Heel apart.

Gedurende de middag nog een aantal buien gehad en alvast even de lege blikjes en flesjes naar Appie gebracht. Later in de middag nog even een geheel nieuw stuk van Grave verkend met Saar. Het laatste stukje natuurlijk weer in de regen.
 
Vrijdag 14 juli
Eerst met Saar een rondje door het oude Grave gemaakt. Nog steeds de moeite waard, het stikt er van de leuke hoekjes en winkeltjes. Het bleek marktdag te zijn, dus behalve voor boodschappen naar Appie ook lekker kersen en een visje van de markt mee genomen. Toen wilde ik nog even in de “vanalleswinkel” kijken, maar die wandeling had ik me kunnen besparen. Wel heel veel carnavalspullen, maar die zocht ik niet echt.
De havenmeester liep wat nerveus heen en weer, want hij verwachtte een heleboel boten die een plekje gereserveerd hadden i.v.m. de Vierdaagse en daarom hebben we om een uur of 11 de motor gestart om ons in de file voor de sluis te voegen. Nou, dat viel reuze mee: toen we in de voorhaven kwamen voer er net een geladen schip voor ons de sluis in en er lagen 3 jachten te wachten. We konden dus allemaal meteen mee in deze schutting. Ook de boot die na ons kwam kon er nog met gemak bij.
Na de sluis lekker doorgevaren en uiteindelijk weer terechtgekomen op ons oude plekje aan het Lange Land in de Gouden Ham. Daar lag maar één boot, maar in de loop van de middag kwamen er nog een paar bij, waarvan een aantal een hond aan boord hebben. Onze achterburen hebben een kruising herder/husky, Bella, een schat van een beest. Saar heeft zelfs met haar gerend en gespeeld. Ze is nu behoorlijk uitgeteld.
 
Zaterdag en zondag 15 en 16 juli
Zaterdag wakker geworden met een zonnetje en ontbijt op de wal. Bijna alle andere boten vertrokken, maar ’s avonds lag het hele kantje weer vol. Aantrekkende wind, maar 23 graden. Vanaf 18.00 regenbuien, ook met regenbogen, maar daarna weer een hele rustige avond met een hele mooie lucht.
 
Zondag ook wakker met een zonnetje, maar de hele dag net even te veel wind, waardoor we meer op de boot gezeten hebben dan op de wal. Wel de hele dag droog, maar niet zo veel zon. Morgen gaan we weer verder (naar Heusden om te tanken, daarna zien we nog wel)
Zowel zaterdag als zondag even gedraaid voor het douchewater, want de buren liggen een beetje te dichtbij om ’s morgens zo maar over boord te springen.
 
Maandag 17 juli
Zonnig, redelijk bijtijds uit bed en geen zin om te douchen: weer lekker in de blote blauwe begonnen. Na een laatste rondje met Saar over het Lange Land om kwart over 10 vertrokken en over de mooie Maas met een straffe tegenwind naar Lith gevaren. Onderweg werden we opgelopen door de Faresia, die een pendeldienst vaart tussen Cuyk en Rotterdam en die we iedere dag wel een keer voorbij hebben zien komen.
Ondanks vier keer oproepen met de marifoon geen antwoord van de sluisdame en dus maar vastgemaakt aan de sport-remming waar al een groot jacht lag te wachten. Uiteindelijk werden we geschut met een stuk of 7 jachten. Voor sommige schippers was dat wel een uitdaging, maar alles ging goed en we kwamen beneden. Er komt wel geleidelijk meer beroepsvaart, zowel op- als afvaart. Toen we in de buurt van Heusden kwamen, werd de lucht steeds dreigender en volgens Buienradar kwam er ook een flinke bui op ons af. Daarom maar besloten om niet vanmiddag, maar morgenochtend te gaan tanken bij Legerstee en nu een plekje te gaan zoeken in de jachthaven. Dat was een goed besluit, want het begon te regenen toen we nog maar nèt vast lagen. Deze keer wel aan de buitenkant van de steiger met de kont naar de rivier.
 
Dinsdag 18 juli
Zon bij het ontwaken, een goed begin dus. Maar eens een andere wandeling gemaakt, onder langs de wallen. Flink natte voeten gehaald in het natte gras en uiteindelijk door een soort van tunneltje weer in de vesting terecht gekomen. Saar netjes aan de riem, want een dame wist me gisteren te vertellen dat de boa’s (ja, die hebben ze hier ook) weinig mededogen hebben. De boete is hier zelfs € 190,-. Heusden, toch al geen armlastig stadje, wil zeker nog rijker worden.
Meteen brood(jes) meegenomen bij Bakkertje Deeg.
 
Na het ontbijt ging Rita nog even naar de groentenjuwelier en daarna de motor gestart en naar Legerstee gevaren om te tanken en een volle gasfles. Dat tanken lukte wel aardig (257 liter à € 1,92), maar aan een volle gasfles kon hij ons niet helpen. Ook voor een nieuwe luiwagen kon ik niet slagen, dus na bijna 500 Euro afgerekend te hebben, voeren we om 11 uur de industriehaven van Heusden uit om via het Heusdens Kanaal en de Afgedamde Maas bij de Wilhelminasluis terecht te komen. Daar hadden we geluk, want we konden nog met een schutting jachten mee. Achter ons kwamen ook nog de Z9 en nog een laatste jacht de sluis in. Het was om zo te zeggen gezellig druk.

Na het schutten verder gevaren en niet zoals we gepland hadden naar Woudrichem, maar meteen doorgevaren over een rustige Waal naar de Lingesluis, waar we ook al meteen konden invaren. In Gorinchem lagen nog maar heel weinig boten, dus plek zàt, maar we zijn toch maar doorgevaren naar de bocht bij Arkel, waar we om pakweg kwart over twee vastmaakten. Ook hier was nog plek te over.
Terwijl ik bij een hele mooie AlmClassic met de schipper stond te kletsen, zag Saar kans om tussen wal en schip te geraken (letterlijk!). Ze was heerlijk aan het scharrelen en ineens lag ze ertussen. We hebben haar er maar weer uitgevist en ze was lekker opgefrist. Wat gelezen en een nieuw vlaggetje gezocht en opgehangen, want dat van de EOC was helemaal te barsten gewaaid en kon ècht niet meer.
 
Woensdag 19 juli
Mooi weer, althans in de ochtend. Na de koffie gaan varen over de Linge naar Heukelum. We hadden verwacht dat Saars (en ons) favoriete graskantje wel vol zou liggen, maar dat viel goed mee: om kwart over 11 maakten we vast in Oosterwijk. Na tweeën kregen we wat korte, soms heftige buien te verwerken. Mooie gelegenheid om via de website een nieuwe EOC-vlag te bestellen. Aan het eind van de middag toch maar even naar het “jam-stalletje” boven aan de dijk gelopen.
Rustige avond.
 
Donderdag 20 juli
Pas om half 8 uit bed. In verband met de weersverwachting voor de komende week besloten om niet verder te gaan, maar te zorgen dat we in de loop van zaterdag thuis zijn. Rita heeft nog even jam ingeslagen en om 11.15 voeren we weer en konden we nog even genieten van het landschap langs de Linge. Bij Arkel hadden we geluk, want het verkeerslicht bij de sluis ging snel op groen en ook de Schotdeurensebrug werd vrij vlot bediend. Bij de spoorbrug hoefden we maar even te wachten. Het eerste stuk van het Merwedekanaal voeren we samen met een grote speedcruiser en een grote Valkvlet, maar die raakten we bij de Meerkerksebrug (om 13.15) gelukkig kwijt. In Meerkerk lag het (gerenoveerde en kortere, maar nog steeds gratis) kantje helemaal vol, dus zijn we doorgevaren naar Vianen, waar we eerst even aangelegd hebben in de passantenhaven om Saar te laten plassen. Om kwart voor drie meldden we ons bij de Grote Sluis en om 15.15 voeren we de sluis weer uit en de Lek op voor het laatste stukje naar De Peiler, waar we om 16.00 vast legden. De nieuwe uitbater van het clubhuis schijnt lekker te kunnen koken, maar we konden het niet zelf ervaren, want het clubhuis was gesloten wegens griep!
Op de Lek kwamen we nog een vreemd transport tegen, zoiets waren we in het begin ook al eens tegengekomen, ik meen op de Noord. Kabelhaspels of iets dergelijks?
 
Vrijdag 21 juli 
Vanmorgen -oh schande- pas om 8 uur uit bed en daarom ook pas om 10.30 los uit Vianen. Vroeger varen had ook niet veel zin gehad in verband met het tij, nu hadden we het hele eind naar Schoonhoven vóór stroom. Er was niet veel vaart en er voeren ook maar heel weinig jachten, er waren wel heel mooie luchten met groeiende buien. Er werd ook ander weer voorspeld. We wilden nu eens niet in het Wilgenrak, maar in de oude gemeentehaven van Schoonhoven gaan liggen om in de middag even de stad te gaan bekijken en vonden een heel mooi vrij plekje aan het begin van de pas vernieuwde steiger. Terwijl ik nog gauw even voor de bui Saar ging uitlaten, kwam Rita er achter dat het een wel heel onrustige ligplaats was. Net als vroeger gaat het er aardig tekeer als er een beetje groot schip langs vaart. Dus toen het na een half uurtje weer droog was voeren we alweer het haventje uit om maar meteen door te varen naar Rotterdam.
Er liep nog steeds een lekker beetje stroom en met 2400 toeren liepen we zo’n 13½ kilometer en waren we in tweeëneenhalf uur bij de Parksluis. Toen ik me bij de Grote Loods wilde melden bij post Maasbruggen, kreeg ik geen gehoor. Dat was me eerder ook al een paar keer gebeurd, dus ik vermoed dat er toch iets aan de hand is met het zendgedeelte van de marifoon. In ieder geval op kanaal 81 en 22, want ook de Parksluis ontving mijn oproep niet en ik had bij de Wilhelminasluis en de Grote Sluis in Vianen ook al moeite om verbinding te krijgen. Gelukkig staan ook alle telefoonnummers in de Waterkaarten app, dus ik kon de sluiswachteres toch bereiken en om 15.15 voeren we de sluis in. Het schutten duurde best lang, de deur ging nog een keer omhoog omdat er zich nog een bootje meldde, maar om kwart over vier werden we door Dik verwelkomd op ons vertrouwde plekje bij WSV Overschie na een tochtje van tweeëneenhalve week waarin we maar 38 draaiuren gemaakt hebben. 

Voor een beeldverslag van dit tripje kun je dubbelklikken op deze link of op de foto hieronder



Het tweede verslag van dit jaar is gemaakt door Jacqueline en volgt hieronder:

Reisverslag van de Beagle 2

Op zaterdag 29 juli vertrokken de Bolide 2 met Patricia en Edwin aan boord en de Beagle 2 met Jacqueline en Marco aan boord om 8 uur uit de jachthaven.

Er stond 1 ding vast, we gingen richting Friesland.

Er kwam niet echt mooi weer aan dus beter veel varen ipv aan de plassen liggen, paar daagjes daar of daar, bbqen, zwemmen etc.

Het zou dus een andere vakantie worden dan de voorgaande jaren met prachtig weer of hittegolf!

Om 8.45 uur waren we bij de Parksluis en konden we na even wat drijven gelijk schutten.

Op de Maas was het vrij rustig en omdat de Beagle 2 nu een zwemplateau heeft en voor en achter flinke kilo's ballast genoten we van wat meer stabiliteit.

Op de IJssel was het drukker dus genoeg te zien, zelfs mensen/boten uit Friesland.

Vijf jaar geleden voeren we hier ook dus genoeg plekken met herinneringen die we dan ook ophaalden tijdens het varen.

De sluiswachter van Gouda liet ons alleen schutten want, zo zei hij: Die achter ons zou een huurboot kunnen zijn en dat is altijd oppassen. We bedankten hem zodat we geen onnodige schade aan onze boot kregen. In Haastrecht hebben we aan een gemaal een lunchpauze genomen en daarna weer door.

We hebben veel Hollands Glorie gezien zoals de brug betalen via de aangezwiepte klomp, een vloot getrokken door 2 paarden en koeien die met hun poten in het water stonden.


Om 17 uur kwamen we aan in IJsselstein en lagen we voor een nachtje aan de IJsselkade. We zijn daar lekker gaan eten in een restaurant die een 3 gangen menu voor 16,95 had. Heerlijk gegeten daar en zeker aan aanrader, restaurant BP!

Op zondag 30 juli vertrokken we om 9 uur richting Muiden en dan keken we wel waar we gingen overnachten. We zijn om Utrecht gaan varen en dan ga je onderlangs bij Hoog Caterijne. Op sommige plekken van is de brug van glas dus kan je naar boven kijken en de mensen daarboven kijken naar beneden, hele leuke gewaarwording. 

We hebben voor de grote sluis lunchpauze gehouden en gingen nadat de sluiswachters ook hadden gelunched, schutten.

Rond een uur of vijf vonden we het tijd om ergens aan te meren maar er was nergens plek. Er zijn zo weinig plekken in verhouding met wat wij in Zuid Holland hebben of je moet je haringen bij je hebben.

De brugwachters zijn fysiek aanwezig en bedienden snel de bruggen, alsof ze blij waren dat ze wat konden doen. Sluizen gingen al open dus hoefde we ons niet aan te melden.

Rond 18.30 kwamen we op één van de Vechtplassen, de Nes bij Vreeland en daar konden we na 9 uur varen eindelijk aanmeren.

Op maandag 31 juli om 9 uur vertrokken we vanaf de vechtplas en  meerden we aan bij de wsv de Vecht. De lange vechtbrug in Weesp had problemen dus konden we niet door en zijn we nog een nachtje gebleven.

Op woensdagochtend 2 augustus, heel vroeg in de ochtend, moesten we de boten even omdraaien want we hadden aan elkaar gelegen met de Bolide aan de steiger. De Bolide met Edwin en Patricia voer richting Rotterdam naar de thuishaven en de Beagle 2 verliet later de haven om richting Muiden te gaan. 

We zijn tot de sluis gevaren en we meerden aan om 10.45 uur bij de jachthaven Fort H. Tijd om de toerist uit te hangen. We zijn met de veerpont naar het eiland Pampus gegaan. We waren er weleens langs gevaren maar nog nooit op het eiland geweest maar het is zeker de moeite waard!

De diesel en het water aangevuld dus klaar om door de zeesluis van Muiden door te gaan.

Helaas gooide de wind roet in het eten en zijn we nog een dagje extra in Muiden geweest. We hebben overnacht op een gratis plek midden op het water.

Op vrijdag 4 augustus zijn we om 8 uur vertrokken. Even wachten voor de Zeesluis en om 8.55 gingen we met het net gekregen vlaggetje van de sluis het IJmeer, het Gooimeer, Eemmeer op. Daarna het Nuldernauw op langs Zeewolde en Harderwijk, het Wolderwijd op. Bij eiland De Kluut aan het Veluwemeer hebben we gelunched en zijn we weer door gegaan naar Elburg en waren daar om 16.45 uur.

Nadat we op zaterdag 5 augustus de toeristische plekjes, de watersportzaak die erg uitgebreid was qua assortiment en we daar het één en het ander hebben gekocht en de Jumbo hadden bezocht gingen we om 12.30 uur weg richting Giethoorn. We vertrokken met heerlijke zon maar in de middag hebben we veel regen gehad.

Ook bij deze vaart leken de sluis- en brugwachters blij te zijn dat ze werk hadden want we waren nog niet in de buurt of de sluisdeuren gingen onze kant al open. De sluiswachter van de Arembergersluis merkte op dat we veel vlaggetjes hadden maar die van Overijssel nog niet hadden. We kregen van de beste man een vlaggetje van Overijssel.

Op de IJssel voeren we 14 km per uur dus dat ging lekker. 

We vonden het mooi geweest en zijn we om 17.30 uur aan het kanaal van Belt-Schuitsloot aangaan meren.

Rond 9.45 gingen we los naar Giethoorn. Zowiezo een plek waar we heen wilden, het ook even tijd was voor een jachthaven en omdat we toch al in de buurt waren besloten we heen Giethoorn aan te doen zodat we ook verzekerd waren van een plekje in een jachthaven.

Even na 11 uur waren we in de jachthaven De Zuidercluft in Giethoorn. Ruime jachthaven met veel en ruime sanitair die je alleen met de jachthavenbetaalkaart ingang geeft.

Maandag 7 augustus verlieten we de jachthaven om 9 uur en hebben de tank en de twee jerrycans volgetankt. Je kan wel ver willen............

Om 12.00 waren we bij de Osserzijlerbrug en dat was mooi want om 12.30 had hij schafttijd. We konden dus net nog door voordat hij ging lunchen. Maar helaas, het lag vol met boten en hij bleek  een stremming te hebben. We zochten een plekje op om aan te meren en hebben daar gelunched.

De brug was nog niet in orde dus het gas aan en even de afwas gedaan en toen was het gas op, dus die ook maar meteen vervangen. Om 13.30 hoorden we dat hij weer geopend was, dus los en richting de brug gegaan. Om 13.50 had hij weer een opening waar we zijn mee gegaan.

Om 14.30 waren we bij de Driewegsluis en veranderde de windkracht naar 6. Het aanmeren verliep lastig en zelfs het vloerkleed op het achterdek ging los en lag tegen de andere kant van de railing. Om 15 uur waren we door de sluis en gingen we Friesland in! Wat een mijlpaal!

Om 16 uur waren we bij de Pier Christiaanbrug, veel boten meerden daar aan maar de boot die voor ons voer ging ook het Tjeukemeer op. We bekeken de voorspelling van de wind, hoe het water en dan vooral de koppen van de golven eruit zagen en als die boot voor ons dezelfde route ging doen wij daar achter zouden blijven. De boot ging 

niet onze kant op, de golven werden ruiger en de windkracht werd sterker.

We besloten terug te gaan en de volgende dag vroeg het meer over te gaan. Toen we achter ons keken zagen we witte koppen op de golven en kwamen er meer boten terug.

Om 7 uur staken we het Tjeukemeer over en we deden er een half uur over. Om 8.05 lagen we voor de Schartsterbrug. Om iets voor 9 ging hij naar enkel rood en om 9 uur drukten we op het knopje wat je bij ons ziet bij stoplichten als je voetganger of met de fiets bent. Nadat je op het knopje drukt gaan de lichtjes branden.

We sliepen op een eiland van De Marrekrite net voor Joure en op 9 augustus gingen we Joure zelf in. De Marrekrite maar even steun gegeven door een vlag te kopen van deze recreatieschap.

Om 10.30 uur waren we in Joure. Heel leuk centrum en we hebben bij de bushalte gewacht want Niek kwam voor een paar dagen langs! Die dag alles gewassen en door de zon en wind was het al snel droog.

Op donderdag 10 augustus verlieten we om 10 uur Joure om de laatste dag van de Sneekweek in Sneek me te maken. Toen we in het centrum liepen waren we erg blij dat we niet zijn gaan aanmeren in het centrum, wat een drukte van de Sneekweek tot in de late uurtjes. De kermis beviel de mannen het beste.


Op vrijdag 11 augustus verlieten we om 9.30 Sneek, erg leuk om door Sneek zelf te varen.

We gingen  achterom door IJlst ipv helemaal om het plaatsje heen te varen en we kwamen in smal water terecht waarvan we dachten: Kunnen we wel onder die brug door?

Redden we het wel met het smalle water en de breedte van onze boot? Maar rustig aan ging het prima, het ken net!

Onwijze drukte voor Hellinbruge voor Woudsend.

Het was de eerste dag met de hele dag zon, 26 graden en geen regen dus we zijn bij Lemmer aan een eiland van de Marrekrite gaan liggen en hebben gezwommen en met de volgboot gaan varen.

Op zaterdag 12 augustus voeren we naar de jachthaven van Lemmer want Jacqueline haar zus kwam op visite en weer waren we blij dat we niet in het centrum gingen liggen vanwege de drukte. We hebben Lemmer bezocht en zijn lekker op terrassen gaan zitten en die dag liepen en voeren de Lemster Skourre Blazers door Lemmer.

Op zondag 13 augustus verlieten we de jachthaven om door Lemmer naar de Friese sluis te gaan waardoor we automatisch in Flevoland waren. Om 13.30 uur kwamen we aan in Emmeloord. In dit plaatsje is weinig te doen op zondag en gedurende deze vakantie komen we er achter dat de 'gecreëerde' plaatsen niet onze voorkeur hebben om te zijn. Geen uitstraling, geen geschiedenis anders dan dit eerst de Zuiderzee was en veel plaatsen lijken op elkaar. Onderweg kwamen we nog een imker tegen die de honing aan het binnen halen was.

Op 14 augustus hebben we Niek op de bus gezet, die ging weer naar Rotterdam en wij gingen om 10 uur richting Kampen en we keken wel hoe ver we kwamen.

Bij het gat van Ens even gestopt om de jerrycans te vullen met diesel en voor de Kadoelerbrug even pauze gehouden en gelunchet. 

Om 16.15 kwamen aan bij Kampen en was er geen plaats meer om aan te meren. Gezien de weersvoorspellingen besloten we toch de oversteek te nemen op de IJssel en voor de Reevesluis bij het gebied van Gastvrije Randmeren meerden we aan om 17.45 uur. In tegenstelling tot Friesland was dit niet gratis en kwam er en jongedame liggeld ophalen.

Op 15 augustus vertrokken we van het gebied van de Gastvrije Randmeren en kwamen we in Zeewolde aan. We lagen in het centrum, in de aanloophaven, maar bij navraag en het bekijken van reviews bleek het sanitairgebouw een tijdelijke unit en erg gebrekkig te zijn. Voor het vaarseizoen van 2024 hadden ze mooie plannen voor een santairgebouw maar zo lang konden we niet wachten en we wilden  lekker douchen. De jachthaven naast de aanloophaven had nog plek en we voeren daar heen. Onze buurman was druk bezig om een bootje schoon te maken en met een praatje kwamen we er achter dat ze met het bootje het IJsselmeer langs wilden en dan bij Urk naar binnen. Het was een platbodem van 7 meter met buitenboordmotor en we hebben ze verteld beter een andere en welke route te nemen als ze heel in Groningen wilden komen met de boot.

Die jachthaven had op het terrein een Grieks restaurant dus na een heerlijke douche naar die Griek geweest en heerlijk gegeten.

Op 16 augustus wilden we naar Almere om daar te overnachten en dan 's ochtends vroeg over te gaan naar Muiden. Rond 12.30 waren we bij Almere en zagen we de weersvoorspellingen en hadden we op dat moment minder wind dan de voorspelling voor morgenochtend vroeg zou zijn. Dus besloten we door te gaan naar Muiden.

Voor de eilanden ging het prima maar zonder de eilanden ging het minder en vingen we veel wind. We waren dus blij dat we in de monding van Muiden waren. We besloten op dezelfde plek te gaan liggen als op de heenreis en we hebben  lekker gezwommen en Marco gevist.

Het mooie weer blijft aan ( eindelijk) en Marco wilde graag de nieuwe ankerlier uitproberen dus besloten we richting de Kaag te gaan. 



Op 17 augustus kwamen we aan in Uithoorn vanwege hun geweldige sanitaire voorzieningen en leuke jachthaven.

Op 18 augustus kwamen we aan op de Kaag en zochten we een mooi plekje uit om voor anker te gaan liggen en de nacht door te brengen. Eindelijk lekker weer om te BBQen wat de vakantie compleet maakte!

Op 19 augustus kwamen we aan in Leidschendam waar Helma en Arjan ook lagen. Bij de kerk was er nog plek maar al snel kwam de sluiswachter vragen of we weg wilden gaan omdat er een colonne van ruim 30 boten met kinderen aankwam vanwege een festival en om 16.30 konden we weer terug. We zijn langszij bij Arjan en Helma gaan liggen en konden de colonne bekijken. De buurman ging weg en wij zijn op het vrije plekje gaan liggen. 

Als afsluiter van de vakantie lekker bij Fratelli gegeten waar de scropinno echt een aanrader is. We hebben hem nog nooit zo lekker gedronken.

En dan komt 20 augustus eraan en gaan we terug naar de thuishaven en is het gedaan met onze vakantie.

We kijken terug op een leuke vakantie met nieuwe avonturen, uitdagingen en veel moois. Enthousiast begint Jacqueline over volgend jaar weer naar Friesland waarop Marco zegt: "Maar niet met deze boot" en is hij het internet gaan bekijken welke boten ( geen platbodems!) er te koop staan. 

Op vrijdag 1 september belt Martin Luisman en vertelt dat ze de boot gaan verkopen en wat er toen allemaal gebeurde is bekend, WE HEBBEN HUN BOOT GEKOCHT!!


Dit was het verslag dat Jacqueline optekende van hun (laatste) reis naar Friesland met de Bolide II. Ik ben nu al benieuwd naar haar verslag van hun eerste reis met hun nieuwe boot, waarvan we de naam nu nog niet weten. 

Misschien een beetje laat, maar niet minder gemeend: 

Jacqueline en Marco, Van Harte Gefeliciteerd met jullie nieuwe schip !


Voor meer beelden van deze reis, klik maar op deze link of op het smikkelende stel hieronder

Het is mogelijk dat sommige beelden niet helemaal chronologisch correct in het filmpje terecht gekomen zijn, maar het geeft toch een leuk beeld van hun trip van dit jaar.






Het derde verslag is geschreven door Wil Blom die samen met Frans op de Modoc naar het noorden zijn gevaren:

Op reis met de Modoc 2023.

Maandag 17 juli 2023.                     

Vannacht hebben we op de boot geslapen. Om met laag water te vertrekken zijn we om 4 uur al gaan varen. Als dieven in de nacht zijn we heel rustig vertrokken richting Parksluizen. Zelfs Dik en Betty hebben niets vernomen! De tweede keer voor ons dat we in het donker varen, maar nu wordt het steeds lichter. Ook wel fijn. Om 4.55 uur arriveren we bij de Parksluizen en blijkt het op de Nieuwe Maas heel rustig te zijn. Weinig werkverkeer. We zijn van plan om een rondje “bovenste helft” van Nederland te maken en beginnen bij Vianen.  Daar meren we aan waarbij Frans voor het eerst gebruik maakt van de hekschroef. Wandeling gemaakt door de poort, langs het bronzen paard dat gemaakt is als herinnering aan de paardenmarkt die er al sinds 1271 gehouden wordt. Intussen door de regen langs de “plantenbieb”. Leuk initiatief. Het begon steeds harder te regenen dus toch maar weer terug naar de boot.

Dinsdag 18 juli.

Intussen is het opgehouden met regenen en varen we richting Rhenen. Daar zijn we nog niet geweest. Om 8.45 uur zijn we al door sluis Hagestein. 11.40 uur door sluis Amerongen. Het is druk geworden met binnenvaart en recreatie en om 15.15 uur meren we (gratis) aan op de laatst beschikbare plek in de Passantenhaven. We zetten de parasol op want het is intussen prachtig weer.

Woensdag 19 juli.

Om 10 uur vertrekken we op onze oude Koga’s (zonder stroom) naar Ouwehands Dierenpark. We hebben twee vrijkaarten en maken daar graag gebruik van. Mooie dierentuin en totaal anders dan Blijdorp (waar we een abonnement op hebben). Zelfs de panda’s zijn actief. Met vele anderen bekijken we zoveel mogelijk en we vertrekken om 14.00 uur weer naar de boot. Ditmaal heuvel(s) af wat prettiger is zonder ondersteuning op de fiets dan op de heenweg. Intussen regent het steeds harder. Frans zijn fiets (het zal niet…) moet nagekeken worden in verband met een afgelopen ketting. We zitten vlakbij “de Koning van Denemarken” en besluiten ter plekke om als verwennerij een maaltijd te laten bezorgen. Het restaurant is aan de overkant van de weg dus we hoeven niet lang te wachten en genieten dan ook snel van spareribs en een boerenschnitzel met bijbehoren. In 1531 is de Koning van Denemarken bij een bezoek aan Rhenen verliefd geworden op zijn  Dieuwertje en besloot nadat hij door het Deense volk zijn land werd uitgejaagd in Nederland te blijven. ’s Avonds pakken we het kaarten weer op zoals altijd tijdens vakanties. Ook worden er weer boeken verslonden. Zowel fysiek als digitaal. En natuurlijk komen de Netflix-gedownloade series en films af en toe aan de beurt. Met die regen wel fijn.

Donderdag 20 juli.

Om 8 uur nemen we afscheid van de veerpont naast ons. We brengen we een kleine drie kwartier door in sluis Driel, voorbij Wageningen. Dit in verband met de vele boten die een plekje moeten zoeken. Onze “hakentouwtjes” krijgen weer volop bewondering.  Op weg naar Doesburg van de Nederrijn bij Arnhem over op de Gelderse IJssel. Na 13 km bakboord uit richting Doesburg. Van 9.3 naar 14/15 km per uur! Dat schiet lekker op. Om 13.20 uur aangemeerd in de haven. De zon schijnt weer. We bezoeken het mosterdmuseum nu wel. We kopen een flesje mosterdsaus dat ze pas sinds een jaar maken in het museum. Heerlijk! Frans gaat koken/wokken en presteert het om de pan in de hens te laten gaan. Ik heb met tissues het vet van de buitenkant van de pan afgenomen zodat hij weer verder kan. Het eten was prima.

Vrijdag 21 juli

Vroeg aan het ontbijt. Vandaag gaan we de vierdaagse weer bezoeken. Het weer is prachtig. We gaan met de bus en trein naar Nijmegen en blijken daar veel te vroeg voor de intocht te zijn. Het is wel erg gezellig en we hebben uiteraard een mooie plek aan de kant. Later in de middag gaan we weer terug en na boodschappen te halen zijn we weer bij de boot aangekomen. Intussen is het bloedheet. Er staat nog voldoende geld op onze chipknip om te douchen waar we dankbaar gebruik van maken. Stappenteller gaf 13.098 stappen aan!

Zaterdag 22 juli.

 Om 7.35 vertrekken we. Het is droog en na 9 uur zelfs zonnig. Om 10 uur liggen we te wachten voor de sluis in Zutphen dank zij de stroming. De sluisdeuren gaan voor onze neus dicht (?). De beroepsvaarder aan de andere kant gaat vóór waarvoor ze de sluis eerst weer volpompen. Geduld dus. Het is, zeker voor de zaterdag, heel rustig op het water. Dat tekent ook eigenlijk wel onze hele reis. Na Goor bakboord uit, wederom Twentekanaal, een stuk smaller, richting Almelo. Langs de kant een vader met twee kleine meisjes en een op afstand bestuurbaar vaartuigje dat eerst heel snel achter ons aan kwam maar daarna weer “teruggefloten” werd. Leuk gezicht. We naderen straks de spoorbrug waar aan stuurboord een jachthaven is. We hebben WiFi in de haven en stroom. Kosten € 10,00 p/n. Even boodschappen halen in Almelo, 4000 stappen!, en weer terug. Langs de Bolletjefabriek. We hoopten en dachten dat het dichterbij zou zijn.

Zondag 23 juli.

Om 9 uur sluis Aadorp in waar we van een vriendelijke sluiswachter een Overijssels vlaggetje krijgen. In de regen het vlaggetje vastgemaakt en nu klaar om op weg naar Drenthe te gaan!  Om 12.30 uur door de Emtenbroekerdijkbrug in Hardenberg, daarna door de openslaande sluis De Haandrik om uiteindelijk om 14.45 uur aan te meren in de Passantenhaven van Coevorden. Het is al een tijdje droog. Handhavers van de Gemeente komen het liggeld innen. Mooie, nieuwe haven met “gratis” douche, toilet en WiFi. De zon schijnt intussen uitbundig. Frans haalt bij Kota Radja, aan de overkant,  een keuzemenu. Heerlijk. Voor het eerst plastictoeslag betaald!

Maandag 24 juli.

Frans gaat om 8 uur diesel bij het tankstation halen. We komen weinig tegen onderweg tot nu toe. Water tanken gaat via een hangslotkastje met code dat geopend moet worden zodat er een sleutel tevoorschijn komt waar het hangslot mee geopend kan worden. Het wordt een dag van bruggen en sluizen. Via Stieltjeskanaal-Verlengde Hoogeveensevaart richting Barger-Compascum. Om 13.45 uur gaan we door de Spaarsluis (met giraffe).Het hoogste punt van de Hondsrug. We varen door het Veenmuseum en we meren uiteindelijk aan om 15.15 uur. Het is nog steeds prachtig weer ondanks code geel. In het dorp zijn een slager, kapper en café. En een stalletje waar we gratis een komkommer en courgette mee mogen nemen. Die kunnen we wel in een maaltijd verwerken.

Dinsdag 25 juli.

We vertrekken richting Stadskanaal. Wederom wordt het een bruggen- en sluizendag. Met vier boten gaan de verder. Een Duitser gaat met zijn boot dwars voor de Schniedersbrug in Emmer-Compascum liggen. Vreemde actie. Van de sluiswachter bij het Jansenverlaat krijg ik, na een gezellig praatje, een set ansichtkaarten en een kaart van de Veenvaart. Niet het gehoopte vlaggetje. Wel een waarschuwing dat, als we in Ter Apel wilden aanmeren, dat in de Jachthaven moeten doen en niet langs de kant omdat de kans op “bezoek van onze medelanders” dan erg groot is. Intussen is het prachtig weer. De Verlaten worden hier met stokken bediend. Het ouderwetse handwerk. Om 12 uur gooien we touwen om de bomen aan de kant. Lunchtijd! Om 13.25 uur het Ter Apelkanaal en Musselkanaal op. In Musselkanaal langs het beeld van Bruintje Beer (Rupert). Die beeltenis werd gebruikt om op koekjes af te beelden van de Branbergse Koekjesfabriek.
Er is tevens een kerk waarvan de torenspits op het gras vóór de kerk staat (?). Om 16.35 uur aangemeerd in Stadskanaal na 41 bruggen en 8 sluizen.

Vreemde plek voor een toren

Woensdag 26 juli.

Met zes boten in konvooi om 9 uur door de brug. Na passen en meten met z’n allen door het 2de Verlaat. Intussen regent het dat het giet. Om 11.30 uur door het Batjesverlaat richting Veendam. Toch maar niet over het Zuidlaardermeer naar de stad Groningen. In de sluis krijgen we een sticker en we varen nog steeds met z’n vieren op. Lunchtijd tot 13.00 uur(!). Geduld dus. Om 14.00 uur door brug Nooitgedacht. Een reeks van 15 bruggen door Veendam gevolgd door het Participantenverlaat en daarna weer een reeks van  9 bruggen. Het gaat maar door. We hoeven echter niet lang te wachten voordat ze opengaan. Om 17.15 uur door de Slochterbrug in Sappemeer. We  komen uiteindelijk om 19.25 uur aan bij Jachthaven de Motorbootclub in Groningen. Containerschepen hebben ons onderweg aardig opgehouden. We blijven hier vier nachten zodat we één dag naar de familie in Leek/Tolbert kunnen en twee dagen Groningen gaan bezoeken.

Donderdag 27 juli.

We starten rustig op en zijn van plan om, in verband met de regen, wandelend naar het station te gaan. Dan worden we aangesproken door een booteigenaar met de vraag of we een lift naar het centrum willen. Natuurlijk willen wij dat wel. Naast het kinderzitje mag ik plaatsnemen en Frans voorin in de Opel Mocca. Wat een service. Scheelt weer 2 km lopen. (’s Avonds wijst de stappen-teller toch nog 13.405 stappen aan). Aangekomen in het centrum gaan we meteen naar het Forum. Daar zijn we nog steeds niet geweest. Het is een heel indrukwekkend gebouw met 10 roltrappen naar boven waar je op het dak kunt lopen met uitzicht op b.v. de Martinitoren. Die is erg dichtbij dan. Het gebouw herbergt o.a. een bibliotheek, 5 bioscopen, tentoonstellingsruimte, veel werkplekken voor studenten etc. Omdat het zo hard regent gaan we ‘s middags naar de bioscoop en zijn daardoor een poos onder de pannen. We hebben ook de Disneytentoonstelling met onze Museumkaart “meegepakt”. Reguliere prijs € 17,50 entree. Later, als het niet meer regent, gaan we naar de Prinsentuin (prachtig), over de Turfsingel, door de Nieuwe Boteringstraat, langs Café Soestdijk waar de prinsen Maurits en Bernhard nog in de bediening werkten en Marilene ontmoetten. De bediening wordt daardoor nog steeds “De Hofhouding: genoemd. Uiteindelijk lopen we langs het Eemskanaal via de “Oekraïneboot” weer naar onze boot.

Vrijdag 28 juli.

Fietsen van de boot gehaald en op de fiets naar het station. Daar nemen we de bus naar Leek. Het is droog en zonnig weer. Met mijn zus, ik op de fiets van mijn zwager, naar Zevenhuizen gefietst om het nieuwe onderkomen van een nichtje te bekijken. Daarna terug gefietst en gegeten. We maken een wandeling met elkaar naar het dorp en vertrekken rond 16.00 uur weer naar het station om de fietsen op te halen en naar de boot te gaan. Onderweg komen we restaurant Het Zwarte Schaap tegen en besluiten om daar mosselen te eten. Frans “Spaanse”met chorizo en ik “Franse” met blauwaderkaas. Heerlijk. Weggespoeld met een wit biertje van Brouwerij ’t IJ. (IJwit). Terug in de haven ga ik een was draaien en blijkt de trommel na het wassen niet open te gaan. Nog niet gecentrifugeerd. Na veel geharrewar van de havenmeester is de was opnieuw gedraaid (op kosten van de haven) en toen lukte het wel allemaal maar na het drogen was het intussen 23.45 uur en moest de was ook nog opgevouwen etc. Een latertje dus.

Zaterdag 29 juli.

Frans gaat weer diesel halen met de jerrycan op de fiets. Bij Praxis koopt hij nog een jerrycan waardoor hij 30 liter per keer kan tanken. Daarna gaan we op de fiets naar het station en kunnen we de andere kant van Groningen bekijken. Eerst naar het Groninger Museum, dan de Folkingestraat. De synagoge was uiteraard (zaterdag) dicht. Van de 3000 joden zijn er 200 na de oorlog teruggekomen. Ook hier drama. Via de Herestraat, Gedempte Zuiderdiep uiteindelijk terug bij de fietsen. We gaan terug naar de boot rond 16.00 uur. Met een boek geïnstalleerd. WiFi is hier niet enthousiast dus kijken we gedownloade Netflix series.

Zondag 30 juli.

Als ik om 7 uur naar de douche ga zie ik dat, na ons debacle met de wasautomaat, de machine nu “out of order” is terwijl er nog allemaal wasgoed in ligt. Hebben we toch mazzel gehad.  Alle apparaten zijn gisteren aan het infuus gelegd zodat ze opgeladen zijn als we weggaan. Om 9.35 uur gaan we door de Oostersluis richting het Van Starkenborgkanaal.  Om 10.50 wachten we vóór de brug van Garnwerd. Er is daar een mooie haven voor zo’n 10 boten. Inclusief restaurant met terras. Om 13.15 uur zoeken we een plekje in Zoutkamp en we komen uiteindelijk op een prachtige plek vlak voor Vishandel Gaele Postma. We brengen weer een bezoek aan het visserijmuseum, kopen een ijsje bij de Deense ijsboer. Met verse broodjes, garnalenkroketten en kibbeling hebben wij een heerlijke maaltijd.

Maandag 31 juli.

Om 9 uur vertrekken we tot Dokkum in de wind en regen over het Lauwersmeer. Als het erg mistig wordt vragen we aan een Skutsje of hij ons de weg wil wijzen naar Dokkum. Hij schreeuwt dat we hem met zijn “de Bliksem” maar moeten volgen. Dat doen we en om 12.45 uur komen we in Dokkum en gaan aan een graskantje, met zicht op de kerktoren, liggen. Na het eten gaan we van de boot af, door het hoge gras en zijn we drijfnat omdat het intussen pijpestelen regent. We gaan naar Museum Dokkum. Een mooi, oud museum met, buiten de permanente zaken, nu ook een tentoonstelling over Bonifatius. Intussen is het droog en wandelen we verder en zien de ijsfontein. Een kunstwerk dat via zonnepanelen water uit de straat omhoog spuit dat vervolgens op sommige delen ijs vormt. Alle steden van de elfstedentocht hebben een soortgelijk kunstwerk.

Dinsdag 1 augustus.

Na alles op de boot een beetje aangeharkt te hebben vertrekken we om 9.20 uur, ondanks code geel in het Noorden. Het heeft vannacht en vanmorgen heel hard geregend maar nu zien we de zon af en toe. Het waait wel stevig. Vóór de brug van Burdaard lag een tweemaster die uiteindelijk weggaat zodat wij met z’n zessen onder de brug door kunnen. Om 13.30 uur varen we door Leeuwarden met tig-bruggetjes en veel wind. We zijn nu onderweg naar Franeker. Frans heeft spijt, door de wind, dat we niet in Leeuwarden zijn gebleven. 15.15 uur Aankomst in Franeker. Heel wisselvallig weer met nu weer veel zon. De havenmeester komt meteen: geen WiFi, overnachten € 12,50 en  douche/toilet € 0,50 per keer. We maken een stadswandeling en kopen een “dumpkes”ijsje bij Korenbloem&Schaafsma. In de stad staat alles op zijn kop want het is PC Kaatsen. Dat duurt in het stadion gewoonlijk van 8.30 tot 18.00 uur maar i.v.m. het slechte en nog te verwachte slechte weer is het dit jaar van 12 tot 16 uur. Overal staan tenten met eten/drinken en muziek. Foto’s maken lukte daarom niet van b.v. het Planetarium van Eise Eisinga en het oude raadhuis.

Woensdag 2 augustus.

Om 08.08 uur door de Stationsbrug. Met de kap omlaag is het toch afwachten of het gaat regenen. Intussen varen we onder vaste, lage bruggen en door de hoge waterstand is dat af en toe best spannend. De Franekervaart is zeer landelijk maar vrij smal. Hij loopt tot Sneek. Onderdeel van de Middelseeroute. Ruim 4,5 uur varen we zonder kap in de stromende regen (zoals op de Bonaventura) tot Rien alwaar we dubbel rood krijgen bij

De bewuste  brug

een brug van 1 meter hoog. We gaan een stukje terug zoals de brugwachter adviseert en varen een water in dat steeds smaller wordt met vaste bruggen van 2.46m hoog. Prachtige route. Het is het laatste stukje naar Sneek waar we om 12.15 uur bij de meldsteiger van JH de Domp aanmeren. Ik wandel naar de Havenmeester bij het restaurant. Mogen we op een plek bij het restaurant liggen. Ik weer terug door de stromende regen om te melden dat we bij de Havenmeester/restaurant mogen liggen. Naast Pluk uit Madurodam meren we aan. Onze natte kleding vervangen we door droge. We betalen voor één nacht incl. alles € 24,00. Bij de Aldi kopen we boodschappen en bij Margje 24 een ijsje in een hoorntje met eigen logo. Chique hoor. Intussen is het zo zonnig en warm dat de jas en trui uitgaan. Het klokhuis van de Martinikerk en de kermis bewonderen we en bij de Mitra kopen we vijf glazen uit de “bak” voor € 0,50 per stuk. Op de boot is alles ’s avonds weer droog, wat fijn is want de voorspellingen voor morgen zijn niet mals.

Donderdag 3 augustus.

De zon schijnt! Wat een feest. 8.15 uur vertrekken we in T-shirt en met zonnebrillen op. Om 9.25 uur varen we al een poosje op het Prinses Margrietkanaal en gaan we de Koevorde op. Een meer waarna het Prinses Margrietkanaal weer verder gaat. Daarna het Groote Brekken op naar Lemmer alwaar we om 10.50 de Gemeentelijke Jachthaven in gaan. We krijgen de mooiste plek in een hoek bij het Havenkantoor voor € 21,65 incl. WiFi. Vlak na ons komt de Jabulani van 12 m uit Londen tegenover ons aanmeren. We hopen dat we er morgen uit kunnen. We bezoeken het dorp Lemmer te voet. Het is erg druk in het centrum waar ik achter een raam een houten jurk aantrof. Altijd leuk om bij de sluis even te kijken.  Bij AH halen we wat boodschappen. Gelukkig hebben we een jas bij ons want het begint weer te regenen. De temperatuur is wel goed. De Grietje Gesina film ik waar twee mannen de vers gevangen palingen van hun ingewanden aan het verlossen zijn. Uiteraard na eerst toestemming om te filmen te hebben gevraagd. In de verte kunnen we vanaf het strand het IJsselmeer zien. Om 14.30 uur zijn we weer aan boord. Het is dan weer tijd om mijn Polarsteps bij te werken voor de achterblijvers. Een dagboek waar je foto’s en informatie in kunt zetten en met een landkaart waar meteen op te zien is waar je “uithangt”. Erg leuk om te doen. Daarna even de ogen dichtdoen om twee uur later weer bij te komen. Ja, de jaren gaan tellen.

Vrijdag 4 augustus.

Iets voor 9 uur vertrekken we om met 11 boten door de sluis te gaan. Daarna gaan we met zes boten verder. De rest gaat naar het IJsselmeer. De Friese sluis heeft een verval van 5.05m maar omdat dat met touwen en buizen gaat is dat heel ontspannen. Om 10.50 uur ben ik klaar om de verkeerd opgehangen gordijnen nu wel goed op te hangen zodat de onderkant gelijk hangt. Het stond wel speels, zo ongelijk. Wat een werk. Om 11.15 moeten we nog 3 km Lemstervaart voordat we bij Emmeloord bakboord uit gaan naar Vollenhove. Na een paar regenbuien schijnt nu de zon volop. Om 12.30 tanken we bij het gat van Ens 60 liter diesel. Er is een steiger waarvandaan het niet ver lopen is naar de pomp.  1,78 p/l. In de haven van Lemmer € 1,98 p/l. Snel verdiend. Meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om te eten: roggebrood met kaas en bacon. Een ouder echtpaar kwam met klapstoeltjes en lunch op de steiger zitten. Gezellig. Om 13.30 uur door de Marknessersluis, daarna Voorstersluis bij Kraggenburg. Bakboord uit om om 15.00 uur aan te meren in Vollenhove op een plek voor een boot van 12 meter. Na vijven mag je pas bij de havenmeester op kantoor afrekenen. In de rij dus. Daarna maken we een wandelingetje en haal ik een combinatiegerecht  bij het Chinese/Vietnamese restaurant Mekong. Heerlijk vlees. Ook toeslag voor plastic.

Zaterdag 5 augustus.

Vannacht zijn we wakker geworden om 3 uur. Er liepen feestgangers langs. Om 9.10 uur vertrekken we naar Kampen. Het is erg rustig op het water. Weinig schepen. Om 10.20 gaan we via het Scheepvaartgat (bakboord van het Zwarte Meer) naar de Goot zodat we om 11.30 uur aanmeren bij ’t Koggeschip in Kampen. Met de punt naar de steiger aangemeerd zodat ik er meteen het geusje afhaal. Bij de Bonaventura heb ik die afgebroken terwijl ik via de punt de steiger op ging. Was weliswaar hout en nu RVS, maar toch… De zon schijnt weer. Terug van het havenkantoor naar de Modoc kom ik langs een boot met de naam “de uitvaart”. Leuk gevonden, toch? Beetje macaber misschien. Na de lunch gaan we op de fiets naar IJsselmuiden om boodschappen te kopen. Dat is iets dichterbij dan Kampen. Teruggekomen begint het te regenen. Met een hapje en drankje genetflixt.

Zondag 6 augustus.

Smederij
Na het ontbijt lezen we het vakantieverhaal van Aad en Rita . Altijd leuk die vakantieverhalen. Om 11.15 uur doe ik een was in de automaat en om 14.00 uur is-ie gewassen en gedroogd voor € 9,00. Daarna gaan we op de fiets naar de “Kamper Kogge”
ofwel de Koggewerf, een buitenhaven aan de IJssel die een timmerwerkplaats, smederij, naaiatelier en expositieruimte herbergt. Met informatie over de Hanzetijd, middeleeuwse vondsten, vertelhuisje, visrookhuisje en een taveerne. Op zondag gesloten natuurlijk, maar toch de moeite waard om rond te lopen. Daarna de stadswandeling. Witte koppen op de IJssel, weinig regen en met veel wind weer terug naar de boot. Daar downloaden we “verse” series en films. De koers verder bepalen want morgen gaan we weer op pad.

Maandag 7 augustus.

We tanken water en gaan om 9 uur door de Ganzensluis met drie boten waarvan er één bijna dwars in de sluis ligt. Uiteindelijk gaat het goed. 5 Cm verval(?). Het waterpeil in het Ganzendiep is met zo’n 10cm gestegen. Dat merkten we bij afstappen van de boot via de punt. In de sluis regent het. Dat lijkt bijna een voorwaarde maar daarna schijnt de zon. Om 10 uur door de Scheeresluis. Het waait behoorlijk vandaag. Om 11.45 met 12 boten de Reevesluis uit.13.55 uur. We zijn al een poos op het Veluwemeer. De zon schijnt al een poos. Er zijn veel kitesurfers op het water. Daar is het met die wind prachtig weer voor. Om 15.00 uur meren we aan in Zeewolde. Naast het voetveer. Bij San Mario, hier 30 meter vandaan bestel ik twee pizzas . Een Palermo voor Frans en een Calzone Pikante voor mij.  Die kan Frans straks ophalen. De havenmeester is langsgeweest. € 34,00 voor twee nachten zonder WiFi. De pizza’s zijn verrukkelijk.

Dinsdag 8 augustus.

We halen vanmorgen eerst boodschappen op de fiets en brengen ze op de boot  om daarna naar de MMM Zorgboerderij te gaan. Een groot complex met heel veel dieren zoals schapen, alpaca’s, pauwen, varkens en ezels. Een veld met pompoenen van wel 80cm doorsnee. Veel medewerkers voor het onderhoud en een boerderijwinkel met theeschenkerij. Erg mooi. Daarna fietsen we, nog wel een eindje, naar The Buffel Company. De navigatie op mijn telefoon even geraadpleegd want het is erg afgelegen. De dieren zijn jammer genoeg op stal. We kunnen ze wel zien. Een prachtige winkel erbij waar je veel vlees en (zuivel)producten van de buffel kan kopen. Zelf pinnen! Op de terugweg komen we veel wind tegen en fietsen een kortere route en daardoor “maar” zo’n 12 km terug naar de boot. Vervolgens lopen we nog even Zeewolde door waarbij ik een boek over Rob de Nijs scoor, inclusief teksten en zijn laatste cd. Van € 26,95 voor € 4,50. Weer iets te lezen op de boot.  Vanavond gaan we uit eten bij Fat Alice. Frans geniet van “Having it all” en ik van “Dalton dollars”. Weggespoeld met een Alfa biertje. Heerlijk.

Woensdag 9 augustus.

Het is mistig in de ochtend. Daardoor vertrekken we pas om 9.30 uur. We gaan door de sluis bij Nijkerk waar we 40 minuten over doen. Na het Nijkerkernauw en Nuldernauw gaan we bakboord uit de Eem op. Nog 18km voordat we in Amersfoort zijn. Het is erg druk op het water. Prachtig zeilweer. Het is nog steeds droog. Langszij zien we een “Smartomaran”. Een smartcar op twee houders. Daarna nog een blauwe boot met knalrode verf “Hoera een jongen” erop geschilderd. Intussen scheurt een zak zuurtjes, die onze dochter niet meer wilde, open en kan ik op mijn knieën 70 Napoleons zoeken en in een plastic zakje opsluiten! We komen bruggen tegen die niet op onze oude waterkaart staan. Die is ook uit 2007. Er verandert nog wel eens wat. Om 14.15 uur arriveren we in jachthaven W.S.V. De Eemkruisers. We krijgen van een verenigingslid box 11 toegewezen, daarna stuurt hij ons naar box 10 om toch weer naar box 11 te moeten! Met fietsen achterop en achteruit varend heel vervelend, maar boeg- en hekschroef bewijzen weer hun dienst. De touwen hangen in meedeinende ringen want we hebben hier zowel hoog- als laagwaterstanden. Vanavond eten we onze buffelhamburger met uienchutney en mosterdsaus uit Doesburg.

Donderdag 10 augustus.

Vandaag stadswandeling door Amersfoort gemaakt. Het Eemplein bewonderd. Prachtig ruim plein met winkels, bioscoop, Kunstkade en trammetje voor rondrit etc.  In het Mondriaanhuis (geboortehuis) geweest met ook voor kinderen heel leuke projecten van o.a. Lego en gekleurd klei. Daarna bezoeken we de monumentale Mannenzaal van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis . Daar zijn nog 22 bedsteden bewaard gebleven en word je, ook dankzij de acteurs, teruggeworpen in de tijd. Ontzettend leuk om daar te zijn en met de “bewoners” en het personeel te praten alsof je ook in 1907 leeft. Bij terugkomst op de boot gaan we nog heerlijk genieten op het achterdek. Het is niet zonnig maar wel warm. Het is prachtig weer voor ballonvaarders. Die zijn dan ook talrijk aanwezig evenals een gemotoriseerde kite. Doordat ik de tag al had ingeleverd zat Frans na het douchen opgesloten in het ruime clubhuis en is hij er na op alle mogelijke knoppen gedrukt te hebben uiteindelijk in geslaagd om weer naar de boot te komen.

Vrijdag 11 augustus.

Durgerdam
Om 9.45 uur vertrekken we weer om eerst de Eem terug te varen (die is doodlopend) en op het Gooimeer te belanden. Erg zonnig en veel roeiers.  Voorbij Pampus met al bijna zicht op de dijk van Durgerdam. Daar komen we om 13.50 uur aan. Wel verliezen we onderweg een fender. Niets van gemerkt. We krijgen een prachtig plekje toegewezen en vertrekken lopend naar het handveer om naar de overkant te kunnen komen. Weer eens wat anders. Durgerdam bestaat hoofdzakelijk uit een lange dijk met verder niets.
Geen winkels of zo. Geen openbaar vervoer. Eén restaurant (met Michelinster) waar je moet reserveren. Na de wandeling bestellen we in het clubhuis bij de boot twee speciaalbiertjes en genieten daar volop van langs het water.

Zaterdag 12 augustus.

Het hoost! Er is weinig zicht! We vertrekken om 9.40 en zien echt weinig. Voordat je het weet doemen er ineens vier boten voor je op. Rustig varen dus. Uiteindelijk vinden we de twee boeien die ons naar de Muidersluis moeten leiden. Daar blijkt het erg druk te zijn. Zowel naar de Vecht als richting Amsterdam. Om 11.20 uur door de sluis en de Vecht op. Intussen is het al een poosje droog. Na diverse bruggen liggen we uiteindelijk om 15.35 uur in Maarssen. We installeren aan/uit en houden verder een rustdag. Soms is het zelfs zonnig op het achterdek.

Zondag 13 augustus.

De kerkklokken slaan hier iets zachter dan in Durgerdam. Dat was best heftig. Het is heerlijk weer en we vertrekken om 9.15 uur met twee andere boten door de brug met de metalen vogel. Onderweg besluit Frans om niet over het Amsterdam-Rijnkanaal te gaan maar verder over de Vecht. Bij Oud-Zuilen kunnen we voor het eerst snel door de Weth. D.M. Plompbrug. Om 11.25 uur door de grote sluis in Utrecht (€ 5,70) waarna we onder de bruggen bij Hoog Catharijne varen. Intussen heeft Frans de kap laten zakken. Om 13.00 uur door de Noordersluis over het A’dam-Rijnkanaal naar de Zuidersluis om aan te meren vóór de Blauwe brug in Nieuwegein. Om 17.00 uur wandelen we een half uur naar het winkelcentrum. Daar is het Street-art festival in volle gang. Mooie straattekeningen zijn er gemaakt. Twee jongetjes willen vragen of we 10 cent kunnen missen maar vergissen zich en vragen 10 Euro. Dat vinden wij te gortig en zij moeten er zelf gelukkig ook om lachen. Nog even oefenen dus. Terug op de boot gaan we om 20.00 uur naar binnen in verband met insecten die volop aanwezig zijn.

Maandag 14 augustus.

Het gas is op! We vertrekken om 9.30 uur. Bij tankstation Total Energies meren we aan op een verboden plek en tanken diesel voor € 1,86/l. Daarna gaan we door de gigantische Koninginnesluis, verval 10/15? cm. Dat duurt erg lang. Weer veel bruggen en sluizen onderweg. In Meerkerk komen we langs de Walkabout waar Aad en Rita in de kuip aan het lunchen zijn. Even zwaaien. Intussen zijn we op het Merwedekanaal waar we uiteindelijk aanmeren in Arkel.  We worden meteen door iemand van zowel de boot vóór ons als achter ons geholpen met touwen opvangen. Frans slaat wat pennen in de grond en we zitten voor de komende dagen onder de pannen. Het is warm en zonnig. Met de “achterbuurvrouw” uit Houten gepraat over het stelen van fietsen. Haar fiets was gejat, ze zag hem daarna ergens maar van de politie mocht ze hem niet meenemen. Een kennis met een slijptol heeft daar korte metten mee gemaakt en nu fietst ze weer. Nadat mijn accu is gestolen uit mijn fiets heeft Frans een beugel met hangslot erover gemaakt. In Durgerdam zagen we een fiets met zelfs twee van die beugels over de accu. Je moet inventief zijn tegenwoordig. Pasta gegaard met water uit de boiler. Nog steeds geen gas.

Dinsdag 15 augustus.

Koffie !
Om 9.30 fietsen we 25 minuten over een smal pad naar Gorkum. Onderweg zien we dat de gasflesvoorziener pas open is op dinsdagmiddag 14.00 uur. Daar kunnen we dus nu niets mee. We zetten onze fietsen bij de Action We wandelen langs de boten in de Gemeentehaven en zien daardoor dat de bioscoop dicht is. Daar komt een andere voor in de plaats. We zitten een poosje op een bankje bij de kom en sluis en besluiten om de veerboot naar Woudrichem te nemen. Daar aangekomen wandelen we wat en gaan eten bij Corrie’s Hoekje. Het is er erg druk. Ik krijg een appje van Aad Stuurman met een foto van de Modoc.  Zij blijken een paar boten achter ons te liggen in Arkel. Dat zien we bij terugkomst pas. Met de veerboot weer naar Gorkum naar de Action waar we een primus met gastankje kopen en op de fiets rijden we via de Co-op terug naar de boot. Via Aad en Rita gebuurd, waar we een kopje thee drinken en de laatste nieuwtjes uitwisselen. Wel 16.350 stappen gemaakt-een nieuw record voor mij. Gegeten en daarna…….koffie. Met een keteltje op de primus. Heerlijk.

Woensdag 16 augustus.

Thee en koffie gezet. Na het ontbijt stappen we op de fiets naar Heukelum. Het is prachtig weer. Bij Spijk gebruiken we het pontje Carolinge om via de mooie toeristische route met allerlei fruitbomen naar de veerpont in Heukelum te komen. Op “de dijk” bij het kraampje aangekomen kopen we pruimen, eieren, appel/rozijnenjam en tomaten. Met de buit gaan we terug naar de boot waar de Walkabout al weg blijkt te zijn. Onze achterburen hebben vandaag visite en zijn aan het varen. Bij terugkomst gaan ze barbecueën en krijgen wij vier stokjes met zelf gemarineerde varkenshaas en satésaus. We hebben al gegeten maar kunnen het niet laten om het op te eten. Smaakt heerlijk. Fietsen staan intussen op de boot en we gaan morgen weer naar huis. Het is een mooie reis geweest met ruim 117 draaiuren. 


Voor alle beelden van deze tocht, dubbelklik op deze link of op de Modoc hieronder



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten